Cauta mobila:

ISTORIA MOBILEI partea 1

  Este clar ca mobila a aparut ca o necesitate - putem spune ca elemente de mobilier in forme incipiente au fost folosite chiar de stramosii omului. Orice buturuga pusa invers si care folosea ca si loc de masa maimutelor, am putea sa o socotim cu succes stramoasa mobilei asa cum este ea astazi.

  Din punct de vedere tehnic, putem afirma cu siguranta ca cel mai folosit material in crearea mobilei, este lemnul. Cu toate acestea el nu este singurul: piatra, metalul si mai nou tot felul de materiale inovatoare, au fost si sunt folosite in constructia pieselor de mobilier.

  Cu foarte mult timp in urma, exista un singur stil - apoi lucrurile au inceput sa se schimbe si influentele sa creasca direct proportional cu factorii. In zilele noastre este in trend mobila foarte veche - cu peste jumatate de secol vechime, cei mai norocosi avand piese cu peste doua-trei secole vechime in casele lor. In zilele noastre designerii de mobiler incearca - in special pentru cei cu posibilitati financiare - sa le creeze propria mobila adaptata cat mai bine cerintelor acestora.

  In principiu idea de baza este simpla: se incerca crearea mobilei in functie de mediul arhitectural. Spre exemplu: picioarele unei canapele pot avea aceleasi elemente decorative si structurale ca ale coloanelor arhitecturale - si tot asa.

  O observatie foarte pertinenta ar fi ca designul variaza mai mult in functie de destinatia piesei de mobilier decat de perioada din care provine.

  Astfel exista marturii ale bogatiei interioarelor mesopotamiene - mobilier complex impodobit cu aur sau alte dovezi le avem din Egiptul Antic, unde exista mobilier de lux pentru cei cu posibilitati, dar si mobilier mai simplu pentru cei cu potential financiar mai redus. Oricum ar fi, in zilele noastre cele care au dainuit mai bine si peste care anii au trecut mai usor, sunt cele de lux, la care observam si o mai mare diversitate de modele, pentru ca acestia doreau mai des schimbari decat cei mai saraci la care mobilierul avea mai mult un rol pur functional.

  O imagine 100% completa asupra unei locuinte preistorice nu putem avea – probabil ca piesele de mobilier grosier facute din lemn sau piatra avea cel mai probabil cum spuneam un rol pur si simplu functional. Exista din acele timpuri partial sau intregi anumite articole care ne conduc datorita structurii si alcatuirii lor, tot mai sigur catre aceasta idee.

  In episodul viitor puteti citi concret despre tarile lumii antice si ce a insemnat mobilierul in acele timpuri.